Center Update Hits Halfway Point

Posted on June 18, 2014 by  
Filed under Blog · Tagged: , ,

Los Altos Community Center PlanThe Los Altos City Council last week inched past the midpoint of updating the city’s plan to build a new community center.

Last week’s session comes on the heels of an effort to gather public input as part of the 10-month timeline that began in January. The outreach effort included workshops and various stakeholder meetings to determine publicly desired elements for a Hillview replacement. The city plans to conduct a public survey later this summer to gauge voter support for a bond measure to fund the effort.

The council voted unanimously in favor of including indoor amenities and services for a proposed 55,600-square-foot community center space for large group activities – such as classes and camps – lounges for seniors and teens and gathering areas for the public. Approximately 7,000 square feet would be allocated for fitness facilities. Other elements, such as kitchen space and a pair of multipurpose rooms, were listed as well.

Like the city’s 2009 master plan, the council opted to forego providing space in the new center for any outside organizations now leasing space at Hillview.

The council also approved a checklist of site criteria for city-hired consultant Anderson Brulé Architects (ABA) to use when mapping various financial scenarios and site layout possibilities in coming months. Criteria included connectivity to the downtown area and an emphasis on establishing a multigenerational facility. Other standards approved included safe bike, vehicle and pedestrian access to the site; maximizing shared use of program elements; a “viable, functioning” apricot orchard; and a 30-foot building height limit.

Finally, the council directed ABA to return with a range of site layout scenarios for the community center and related facilities like the soccer field and a host of underground and grade-level parking considerations. The council requested a menu of options ranging from minimal and less costly options to moderate and more ambitious scenarios to consider at a future date.

Per the council’s direction, the scenarios will also examine facility placement in the southeast quadrant of the civic center campus – where Hillview currently sits – and the northwest quadrant that currently houses the police station, the Los Altos Youth Center and other existing civic facilities.

Share

Comments

Leave a Reply